Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αρχική
 

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Τα βιολογικά προϊόντα, είναι οι τροφές που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Στη βιολογική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών, ορμόνες, πρόσθετες ουσίες στις ζωοτροφές ή ζωικά αντιβιοτικά.

Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται κυρίως στην αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), στην αγρανάπαυση, σε υπολείμματα συγκομιδών, στα ζωικά λιπάσματα (κοπριά). Η αντιμετώπιση ζιζανίων και εντόμων γίνεται με φυσικό τρόπο με την παρασκευή φυσικών εκχυλισμάτων, με αιθέρια έλαια, με βότανα, με μηχανικά μέσα .

Η βιολογική καλλιέργεια ελέγχεται από ανεξάρτητους οργανισμούς πιστοποίησης σε Ευρώπη και Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι οργανισμοί πιστοποίησης είναι η ΔΗΩ και η ΒΙΟΕΛΛΑΣ. Ένα προϊόν για να πιστοποιηθεί ως βιολογικό ελέγχεται καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιέργειας του και κατά την τυποποίηση του. Στην ολοκλήρωση της πιστοποίησης ενός προϊόντος τοποθετείται η ειδική σήμανση πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα βιολογικά απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων αλλά και η χρήση μεταλλαγμένων σπόρων.

Γιατί βιολογικά και όχι συμβατικά προϊόντα;

Κατά γενική ομολογία τα βιολογικά προϊόντα υπερέχουν σε γεύση και ποιότητα των συμβατικών. Ο τρόπος καλλιέργειας των φρούτων, φυτών, καρπών, χωρίς την βεβιασμένη χρήση βελτιωτικών και χημικών λιπασμάτων για γρήγορη και μεγάλη παραγωγή, δίνει την καλύτερη δυνατή γεύση στον καρπό καθώς αφήνει την φύση να επιμεληθεί. Οι θρεπτικές ουσίες που μπορεί να περιέχει ένα φρούτο ή ένα λαχανικό είναι πολλαπλάσιες στα βιολογικά προϊόντα αντί των συμβατικών. Στην συμβατική καλλιέργεια περιορίζονται ή ελαχιστοποιούνται οι θρεπτικές ουσίες καθώς δίνεται περισσότερη προσοχή στην εμφάνιση του προϊόντος, όπως για παράδειγμα σε ένα μήλο να μην έχει προσβληθεί από σκουλήκι ώστε να είναι ατόφιο και εμπορεύσιμο παρά στη γεύση, το άρωμα, την διατροφική αξία αυτού του φρούτου.

Η βιολογική καλλιέργεια πάντα ήταν συνδεδεμένη με το αλληλέγγυο εμπόριο, με την στήριξη εγχώριων βιοκαλλιεργητών, μικρών καταστημάτων διάθεσης βιολογικών προϊόντων, με την διατήρηση παραδοσιακών σπόρων, με την αγάπη και τον σεβασμό προς την φύση.

Τα βιολογικά προϊόντα σε κανένα στάδιο της καλλιέργειάς τους δεν επιβαρύνονται από χημικά λιπάσματα, χημικούς ψεκασμούς, βελτιωτικά ή συντηρητικά. Συνεπώς είναι πιο υγιεινά και για τον καταναλωτή και για τον παραγωγό. Η μικρή διάρκεια ζωής των βιολογικών προϊόντων είτε συσκευασμένων είτε φρέσκων είναι αποτέλεσμα της αποφυγής χρήσης συντηρητικών σε αυτά. Χωρίς την χρήση συντηρητικών τα προϊόντα διατηρούνται πιο φρέσκα, πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά, πιο νόστιμα.

Στην διατροφή του ένας άνθρωπος αν αποφεύγει συντηρητικά, τοξίνες και χημικά υπολείμματα στις τροφές που καταναλώνει έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει σοβαρές ασθένειες καθώς περιορίζει την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος από τα χημικά.